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April 14, 1986

Timothy J. Wolf, C.R.N.A.
220 West 21lst Street
Upland, California 91786

Dear Mr. Wolf:

This responds to your letter of April 7, 1986 regarding the
authority of the CRNA to perform various functions in connection
with the nurse anesthetist role. Your questions with answers
reflecting the position of the California Board of Registered
Nursing appear below. Sections of the law referred to are in the
Business and Professions Code, Chapter 6. )

1. May a CRNA perform the preanesthetic evaluation required by
JCAH and record such evaluation on the patient's chart? 1If so,
is the countersignature of a physician required?

The nurse anesthetist may perform the preanesthetic evaluation,
and record the evaluation on the patient record. Such evaluation
may be perxformed independently by the nurse anesthetist. A
standardized procedure is not required in order to perform the
evaluation and the CRNA's record of the evaluation does not
require the countersignature ofs the physician.

The preanesthetic evaluation includes review of the patient's
medical and nursing records to determine results of laboratory
tests, X-rays, previous anesthesia experiences, and the
physician's physical examination and history; the performance of
a physical examination and assessment, including the heart and
lungs; assessment of the patients emotional status, and the
choice of anesthesia.

Performance of the preanesthetic evaluation of the patient is a
common function of the nurse anesthetist in California. Section
2725 states that the Legislature intended to provide clear legal
authority for functions which have common acceptance and usage
and to recognize the existence of overlapping functions between
physicians and registered nurses.



2dditionally Section 2725 (d) authorizes:

o observation of signs and symptoms of illness, reactions
to treatment, general behavior, or general physical condition;

o determination of whether such signs, symptoms, reactions,
behavior, or general appearance exhibit abnormal characteristics;

o implementation, based on observed abnormalities, of
appropriate reporting, or referral, or standardized procedures.

The education of the CRNA as required by Section 2826 (b)
includes instruction to perform the preanesthetic evaluation of
the patient, and also successful performance of such evaluation
by the student nurse anesthetist.

The inclusion of Preanesthetic Evaluation in the educational
requirements for the nurse anesthetist indicates the intent of
the Legislature that the nurse anesthetist be prepared to
perform this function. .

2, May the nurse anesthetist evaluate a patient who has
received an anesthetic to determine if such patient is
- sufficiently recovered from the anesthetic to be released from
the recovery area, and may the nurse anesthetist authorize such
release from the recovery area?

Post-anesthetic evaluation of the patient is common practice for
the nurse anesthetist in California. Authority to observe the
patient to determine whether or not the observed signs, symptoms,
reactions, behavior or general appearance exhibit abnormal
characteristics is provided by Section 2725 as explained in

response to question # 1l.

When it is determined by the nurse anesthetist that the patient
does not exhibit abnormal characteristics the nurse anesthetist
may authorize the patient's release from the recovery area. A
release of this type does not require a Standardized Procedure
or the countersignature of the physician. '

In the event the patient does exhibit abnormal characteristics
the CRNA is authorized by Section 2725 (d) to implement
appropriate reporting, or referral, or standardized procedures,
or to initiate emergency procedures. This means that the CRNA,
in addition to having independent authority to implement
emergency procedures and to report findings to the physician, is
authorized to act in accord with a protocol previously developed
among physicians, RN's and the administrator within the agency.
The protocol would outline any additional procedures to be
carried out prior to the release of the patient by the CRNA and
the circumstances under which the physician is to be consulted.
The record of implementation of the standardized procedure would
not require the cosignature of the physician.



Additionally, the education of the nurse anesthetist includes
both evaluation of the patient during recovery from anesthesia
and post-anesthetic evaluation.

3. May the nurse anesthetist evaluate the patient's post-
anesthetic condition and authorize the discharge of the patient
from an outpatient facility?

The answer to this question is the same as to question number 2.

4. May the registered nurse accept the order of the nurse
anesthetist and proceed with the release of the patient from the
recovery area or the discharge of the patient from

the outpatient facility?

The registered nurse and other nursing personnel within the
agency may accept the orders of the nurse anesthetist for those
functions authorized by Section 2725 of the Business and
Professions Code. ’

If you have additional questions, please do not hesitate to
contact me.

Sincerely,

BOARD OF REGISTERED NURSING

Carol Henriksen, R.N.
Supervising Nursing Education Consultant
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