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State of California—Heaith and Human Services Agency
Department of Health Services

AMENDED LETTER
February 4, 2005

Ms. Ruth Ann Terry, MPH, RN
Executive Officer

Board of Registered Nursing
PO Box 844210

Sacramento, CA 84244-2100

Dear Ms. Terry:

Thank you for your letter regarding the scope of practice of Certified Registered Nurse
Anesthetists (CRNAs) and the Board of Registered Nursing's (BRN) determination of
their status as independent practitioners who do not require the supervision ofa
surgeon or an anesthesiologist.

The California Department of Heaith Servicas (CDHS) understands that it Is the BRN's
prerogative to Interpret state licensure {aws and regulations regarding the scope of
practics for CRNAs, and CDHS defers to the BRN for those determinations. However, i
| the CDHS Licensing and Certification Program (L&C) that licenses and certifies
general acute care hospitais in Calfomia. As such, COHS L&C is charged with the
enforoement of California Code of Regulations (CCR) Title 22, Division 8, Chepter 1 for
all licensed hospitais, as well as the Code of Federal Reguistions (CFR), Part 482 for
those hospitals certified to particlpate in the Medicare and MediCal programs.

CFR 482,52(a) states, in relevant part, “Anesthesia must be administered by only:

(1) a qualified anesthesiologiet; (2) A doctor of medicine or osteopathy (other than an
anesthesiologist); (3) A dentist, oral surgeon, of podiatrist who ie qualified to administer
anesthesia under State law; (4) A certified registered nurse anesthetist (CRNA), es
defined In 410.89(b) of this chapter, who i8 under the supervision of the operating
practitioner or of an anesthesiclogist who ls immediately avalisbie if needed........ e
(emphasis added). Therefore, even though CRNAs are considered Independent
practitioners under sizte {aw, for those hospitais certified to rticipate in the Medicare
and MediCal programs, CRNAS must be under the supervision of 8 physician. If they
are not, the hospiia! will appropriately be found deficient in meeting the federal condition
of participation at CFR 482.52(a).
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Howaver, there is allowance &t 42 CFR 482.52(c) for a State exemption from this
requirement. It allows hospltals to be exempted from the requirement for physician
supervision of CRNAs if the State in which the hospitals are located submits a letter to
CMS signed by the Governor. The letter must stats that the Governor has consuited
with the State Boards of Medicine and Nursing about issues related to access to and
the quality of anestrnesia services in the State, and has concluded that it is in the bast
interests of the State’s citizens to opt out of the physician supervision requirement. The
“opt out” must also be consistent with State law, The exemption from the physician
supervision requirement is automatically effective upon submission to CMS. | have
Inclucled a copy of the current 42 CFR 482.62 Condition of Participation: Anesthesia
Services with this letier for your convenience. Your Board may wish to discuss this
allowance for a State exemption with the Govemor's office.

| sincerely hope that this clarifies COHS L&C's understanding of the respective duties
and responsibilities of this program and the BRN. Please do not hesitate to contact me
if you wish to dizcuss ihis matter further.

Sincerely.

Bt £

Brenda G. Kiuiz
Deputy Director

Enclosurs



